Az „úthenger”

A négyszögletű kereket is tökéletesen ki lehet egyensúlyozni, mégsem lesz vele az autó Nyugodt, futású - érvel a Hunter cég, amikor „kerékanalizátorát”, a GSP 9700-as típusjelű kerékkiegyensúlyozó és rezgéselemző berendezését a közelmúltban bemutatta. Már sok gumist, autószerelőt, márkaszervizt ejtett kétségbe, ha az ügyfél autójának kerekeit - gépük, tudásuk maximumát beleadva - tökéletesen kiegyensúlyozták, ennek ellenére menet közben kormányrezgés, zajos, „ideges” futás volt érezhető. Az ügyfél természetesen visszajön panaszával, és nekünk nem kis időt kell ingyen a hiba okának kiderítésére fordítanunk. Az ügyfelet nem érdekli, ha megmutatjuk, hogy a kiegyensúlyozó szinte tökéletesen nullát mutat, és az sem, hogy széttárjuk a kezünket.

 

A Hunter cég olyan komplex kerékkiegyensúlyozó gépet konstruált - ez a GSP 9700 -, mellyel a kerékfutás problémái feltárhatók, és ha a „fizika” engedi, megszüntethetők. A Hunter már azt is eredménynek tartja, ha ismertté válik, hogy kerékoldalról mit lehet és mit nem lehet megoldani. Ne akkor szembesüljünk vele, amikor az ügyfél reklamál. Már a műhelyben kell kiderülnie, hogy - kiegyensúlyozáshoz nem kötődően - az erőingadozás a futásnál panaszra fog-e okot adni, vagy, hogy az autó egyenes futásával lesz-e baj. A probléma abból adódik, hogy kerékoldalon a kiegyensúlyozás még nem biztos, hogy nyugodt futást ad (lásd a négyszögletű „kerék” is tökéletesen kiegyensúlyozható….). A kerék kerülete mentén a radiális erőingadozás, az autó haladása során, függőleges irányú mozgást, ebből következően kormányrezgést gerjeszt. Ahol merevebb az abroncs, vagy excentrikus, ott „talajt fogva” megemeli a kereket. A kiegyensúlyozás során ezt általában nem vesszük észre.

Az erőingadozás oka
Az erőingadozás a kerekek, illetve a gumiabroncsok gyártási tűréseiből következik, és többé-kevésbé mindig jelen van. Az abroncs oldalfalának merevsége nem biztos, hogy a teljes kerület mentén azonos értékű, továbbá a kerékpánt ütése nem körkörös futása is tűrt érték, tehát az erőingadozás okozójaként benne van a „pakliban”. Az excentricitás maximuma és a merevebb oldalfalszegmens szerencsétlenül is egybefordulhatnak, így egymást erősítve, határozottan megnövelik az erőingadozást. Az első beszerelésnél az erőingadozás minimalizálására gondolnak. Egyes gyártók a keréken a szelepfuratot általában az excentricitás minimumpontjára fúrják, ismét csak egyes gumiabroncsgyártók ponttal jelölik a radiális erő legnagyobb értékének a helyét. A kettőt a szerelésnél összeforgatják. Az erőingadozás oka a fentieken túl, lehet a próbapadra való helytelen felszerelés - ezt küszöböljük ki. A gépkocsin, a helytelen felszerelés mellett, minden kerékkel együtt forgó alkatrész kiegyensúlyozatlansága is okozhat erőingadozást.

Az erőingadozás mérése
A Hunter az erőingadozást a kiegyensúlyozógép egy újabb kiegészítő berendezésével, a gumiabroncs futófelületének nekifeszített görgővel állapítja meg. A görgő forgás közben tapogatja le az erőingadozást (erő- és útmérés). A terhelő- mérő görgőmaximum 6,4 kN erővel (több mint 600 kilóval) nyomja a forgó kereket. Ez nagyjából megfelel annak az erőnek, ami normál üzemben terheli az abroncsot. A technológiai művelet a GSP 9700-zal is úgy kezdődik, mint egy hagyományos padon: a kereket először kicentrírozzák, majd egy anyával rögzítik. A kerékütést a felni belsejéhez és külsejéhez kapcsolódó mérőkarok segítségével regisztrálják. A kétféle mérés - a szöghelyzettel megadott erőingadozás és a kerékütés - eredményének kombinációja megadja a kerék és a gumiabroncs ideális helyzetét, ami lehetővé teszi a kerék lehető legegyenletesebb futását. A legmélyebb pontra beforgatott legmerevebb gumiszegmens, a tapasztalatok szerint, a korábbinál jobb eredményt, nyugodt futást ad. Abban az esetben, ha egy komplett szett kereket mérünk, a GSP 9700-as még egy specialitást tartogat: mind a négy kerék vizsgálata után meg tudja határozni a lehető legjobb felni- és gumipárosításokat, az optimális pozícióikkal egyetemben.

A matching az más
A fentieket ne keverjük össze a már jól ismert „matching” technológiával. Ennek során, mint az a szakmában közismert, a kerék és a gumiabroncs önmagában vett kiegyensúlyozatlanságát úgy illesztjük (forgatjuk össze), hogy a kiegyensúlyozó tömeget minimalizáljuk. Ennek a kerékfutás erőingadozásához semmi köze sincsen (ha „mecsing”-gel vagy anélkül egyébként tökéletes volt a kiegyensúlyozás)! A Hunter szerint a matching van úgy, hogy nagyobb erőingadozást eredményez, mintha nem alkalmazták volna.

Oldalerőmérő funkció
A berendezés legújabb változatát már egy ún. oldalerőmérő funkcióval ellátva árusítják. Ezzel azt állapítják meg, hogy egy kerék hajlamos-e arra, hogy egy bizonyos irányba tartson, sodródjon. Ezeket az értékeket is fel lehet tehát használni az üzemi terheléses mérésnél, így javítva az egyenesfutást.

A kezelés
Annak ellenére, hogy a berendezés mérési algoritmusa, matematikája, funkciói nagyon összetettek, kezelése nem jelenthet problémát, mivel a kezelői szoftver lépésről lépésre átvesz minden funkciót. A könnyebb érthetőséget képek és animált grafikák segítik. A GSP 9700-as nem tartozik a legolcsóbb berendezések közé, képességeit meg kell fizetni.